تعریف رشته :
کارشناسی پیوسته علوم آزمایشگاهی
Laboratory Sciences(B.Sc.)
علوم آزمایشگاهی شاخه ای از علوم پزشکی است که در ارتباط با آنالیز آزمایشگاهی خون، مایعات و انساج بدن انسان به منظور تشخیص بیماری ،پیگیری درمان و حفظ سلامت افراد جامعه می باشد.
تاریخچه رشته:
این رشته که بنام مدیکال تکنولوژی در دانشگاه های جهان آموزش داده می شد، در حال حاضر بنامهای Medical Laboratory Sciences و یا Clinical Laboratory Sciences وجود دارد. اکثرا معتقدند که نام جدید وظایف حرفه ای شاغلین این رشته که به نام Medical Laboratory Sciences Officer(MLSO) نامیده می شوند را بهتر بیان می کند.
در این رشته به موازات پیشرفت علوم پزشکی و گسترش دامنه روشهای تشخیصی، تجهیزات آزمایشگاهی نیز بسیار پیشرفت کرده بطوریکه امروزه شاغلین این رشته از دستگاههای الکترونیکی و اتوماتیک بسیار دقیق و حساس برای انجام آزمایشات مختلف بهره می گیرند.
ماموریت برنامه آموزشی در تربیت نیروی انسانی
ماموریت اصلی رشته علوم آزمایشگاهی تربیت افرادی است که بتوانند در آزمایشگاههای بالینی بیمارستانها و آزمایشگاههای مراکز بهداشتی با دانش اختصاصی که آموخته اند و با بکارگیری دستگاههای الکترونیکی پیچیده و روشهای متعدد آزمایشات مختلف را روی خون و یا دیگر مایعات و انساج بدن انجام دهند.
اطلاعات ونتایج بدست آمده از این آزمایشات پزشک را در تشخیص بیماری، روند درمان و حفظ سلامت جامعه یاری می دهد. نظر به اینکه این رشته دائما در حال تغییر و توسعه است، فارغ التحصیلان این رشته باید به نحوی آموزش ببینند که دانش و مهارت کافی برای تطبیق خود با تکنولوژی جدید را داشته باشند.
نقش دانش آموختگان
دانش آموختگان دوره کارشناسی رشته علوم آزمایشگاهی علاوه بر رشد شخصیتی و تفکر علمی که طی دوره آموزش کسب نموده اند قادر خواهند بود آزمایشات بالینی، تحقیقاتی و خدمات وابسته را در مراکز زیر بعنوان کارشناس انجام دهند.
1ـ آزمایشگاههای بالینی بیمارستانهای دولتی و خصوصی
2ـ آزمایشگاههای مراکز بهداشتی
3ـ آزمایشگاههای تشخیص طبی خصوصی
4ـ انستیتوها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی
5ـ کارخانجات تولید وسایل و مواد آزمایشگاهی
6ـ شرکتهای پخش فراورده های بیولوژیک و آزمایشگاهی
7ـ آزمایشگاههای پزشکی قانونی
8ـ آزمایشگاههای سازمان انتقال خون
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی علوم آزمایشگاهی می توانند از طریق آزمون کارشناسی به کارشناسی ارشد و پس از آن با شرکت در آزمون دکترای تخصصی( (Ph.D در گرایشهای زیر ادامه تحصیل دهند : بیوشیمی بالینی، خونشناسی، انگل شناسی، میکروب شناسی، قارچ شناسی، ویروس شناسی، ژنتیک انسانی، ایمونولوژی، بیوتکنولوژی، فیزیولوژی، سمشناسی و سایر رشته هایی که طبق مصوبات مجوز ادامه تحصیل در آن را دارد .
وظایف حرفه ای دانش آموختگان
کارشناسان علوم آزمایشگاهی برای انجام خدمات آزمایشگاهی از انواع تجهیزات و روشهای مختلف آزمایشگاهی بهره مند خواهند شد، این روشها شامل مطالعات میکروسکوپی، روشهای تشخیص مولکولی، روشهای مختلف تجزیه شیمیایی، ایمونولوژیکی و شناسایی باکتریولوژیکی می باشند.
این افراد نه فقط آزمایشات مختلف را انجام می دهند، بلکه از اهمیت و اعتبار داده های بدست آمده با تکرار آزمایشات و بکارگیری روشهای مختلف کنترل کیفی و مشاوره با پزشکان و دیگر پرسنل بهداشتی درمانی نیز باید اطمینان حاصل نمایند.